Wij willen onderzoeken of bariatrische chirurgie leidt tot veranderingen in voedselvoorkeur en veranderingen in eetgedrag, gericht op vetrijk en suikerrijke voeding.
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
- Eetlust- en algemene voedingsstoornissen
Synoniemen aandoening
Aandoening
obesitas
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Veranderingen in calorische inname van suiker en vet in patiënten voor en na
bariatrische chirurgie of het volgen van een leefstijlprogramma.
Secundaire uitkomstmaten
Veranderingen in cumulatieve calorische intake van alle macronutriënten
(koolhydraten, vetten, en eiwitten) binnen elke groep gedurende de tijd.
Veranderingen in calorische intake gecorreleerd met % gewichtsverlies 1 jaar na
bariatrische chirurgie of leefstijltraject.
De manier van drinken (snelheid, slokken) wordt gemeten en vergeleken tussen de
groepen.
Veranderingen in voedingsvoorkeur voor zoet en vet voedsel nagevraagd middels
vragenlijsten worden vergeleken met de resultaten van de Drinkometer.
Achtergrond van het onderzoek
De chirurgische behandeling van ernstig overgewicht wordt *bariatrische
chirurgie* (maagverkleinende chirurgie) genoemd. Het gewichtsverlies na deze
vorm van chirurgie wordt deels toegeschreven aan een verandering in
voedingsvoorkeur. In eerder onderzoek werd gezien dat patiënten na bariatrische
chirurgie minder voeding consumeren wat veel vet en suiker bevat en
tegelijkertijd juist meer voeding met weinig calorieën eten zullen consumeren.
Toch zijn er nog tegenstrijdige resultaten, wat mogelijk te verklaren is door
de opzet van de eerdere studies. Tot nu toe hebben studies namelijk
vragenlijsten, eetdagboeken en interviews gebruikt, wat kan leiden tot sociaal
wenselijke antwoorden en daarmee mogelijk niet het daadwerkelijke eetgedrag
toont. Daarom willen wij met dit onderzoek een meer directe methode gebruiken
om de voedingsvoorkeur te bepalen na bariatrische chirurgie.
Doel van het onderzoek
Wij willen onderzoeken of bariatrische chirurgie leidt tot veranderingen in
voedselvoorkeur en veranderingen in eetgedrag, gericht op vetrijk en
suikerrijke voeding.
Onderzoeksopzet
Prospectieve observationele studie naar patiënten voor en na bariatrische
chirurgie of een gecombineerd leefstijltraject. Patiënten zullen 5 maal een
test ondergaan met de drinkometer: een keer voor bariatrische chirurgie of het
leefstijltraject en 4 keer gedurende het eerste jaar na bariatrische chirurgie
of het leefstijltraject. Patiënten krijgen bij elke test 4 verschillende
soorten drinken aangeboden, variërend in vet en suikergehalte.Bestaande uit
verschillende hoeveelheden, room, melk, maltodextrine en suiker.
Inschatting van belasting en risico
De metingen zijn niet-invasief en er is minimaal risico op complicaties. De
meetmomenten worden zo veel als mogelijk gecombineerd met reguliere follow-up
bezoeken, waardoor er geen extra bezoeken aan het ziekenhuis nodig zijn.
Publiek
Wagnerlaan 55
Arnhem 6815 AD
NL
Wetenschappelijk
Wagnerlaan 55
Arnhem 6815 AD
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
- Vrouw
- Leeftijd tussen 18 en 67 jaar. (standaard voor bariatrische chirurgie)
- Patiënten moeten in staat zijn om het onderzoeksschema te volgen.
- Onafhankelijk mobiel
- Patiënten moeten in staat zijn om informed consent te geven voorafgaand aan
studieprocedures.
- Chirurgische (1) en niet-chirurgische (leefstijl) (2) groepen:
1. Geschikt bevonden voor bariatrische chirurgie (BMI > 35 kg/m2 en klinisch
geïndiceerde bariatrische operatie in overeenstemming met de IFSO criteria)
2. Patiënten met een BMI van 30-40 kg/m2, die gepland hebben deel te nemen aan
het COOL-lifestyle programma
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
• Pre-operatief/lifestyle groep: Factoren die de mogelijkheid om te kunnen eten
en drinken belemmeren, zoals
o Passage klachten, waardoor het minder makkelijk is om te eten of drinken
o Maagobstructie
• Post-operatief: Factoren die de mogelijkheid om te kunnen eten en drinken
belemmeren, zoals
o Significante of blijvende chirurgische complicaties
• Systemische of maagdarmaandoening die voedselinname of voedingsvoorkeuren
kunnen beïnvloeden (waaronder ook diabetes mellitus)
• Een huidige zwangerschap, borstvoeding geven of een actieve zwangerschapswens.
• Ernstige voedselallergie, lactose intolerantie of bepaalde dieetrestricties
waardoor geen melkproducten geconsumeerd worden
• Een actieve psychiatrische diagnose het dagelijks leven sterk beïnvloedt,
tevens een drugs- of alcoholverslaving
• Significante cognitieve aandoeningen of belemmeringen in de communicatie.
• Medicatie gebruik wat een effect heeft op de voedingsinname
• Deelname aan ander wetenschappelijk onderzoek indien deze de resultaten van
het huidige onderzoek zouden kunnen beïnvloeden.
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL73537.091.20 |