Dit protocol rich zicht op studies met als doel:1- Een beter begrip van sensorische waarneming en eetgedrag,2- Validatie van nieuw ontwikkelde sensoriek- en gedragsmethoden3 - Het bepalen van het effect van vet-, suiker- en/of zoutreductie op de…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
- Eetlust- en algemene voedingsstoornissen
Synoniemen aandoening
Aandoening
sensoriek en eetgedrag
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
De primaire uitkomstmaten zijn afhankelijk van het doel van de studie. Bv,
sensorisch evaluatie kan gecorreleerd worden aan producteigenschappen en/of
gedragsmaten (bv vragenlijsten)
Secundaire uitkomstmaten
nvt
Achtergrond van het onderzoek
Veel onderzoek op het gebied van sensoriek en eetgedrag kan worden beschouwd
als niet- of minimaal invasief en van minimaal risico en belasting voor de
proefpersoon. Ethische goedkeuring wordt echter steeds belangrijker voor
publicatie in peer-reviewed wetenschappelijke tijdschriften.
Doel van het onderzoek
Dit protocol rich zicht op studies met als doel:
1- Een beter begrip van sensorische waarneming en eetgedrag,
2- Validatie van nieuw ontwikkelde sensoriek- en gedragsmethoden
3 - Het bepalen van het effect van vet-, suiker- en/of zoutreductie op de
sensorische waarneming en/of voorkeur
Onderzoeksopzet
Afhankelijk van het primaire doel zullen verschillende taken gebruikt worden,
inclusief vragenlijsten (bv eetlust, dorst of persoonlijkheidskenmerken),
sensorische testen en/of gedrags- of neuropsychologische taken. Bij sensorische
testen gaat het om smaak, geur en/of visuele stimuli, of andere commercieel
verkrijgbare voedselproducten of ingrediënten, evenals het meten van
voedelkeuze of -inname. Bij neuropsychologische taken gaat het om vragenlijsten
op papier, of op de computer, bijvoorbeeld het meten van reactietijden. Bij
gedragsexperimenten gaat het om software programma's zoals E-prime, CANTAB, of
andere software programma's (bv het gebruik van voedselplaatjes, of
animatiefiguren die een emotie uitbeelden), of kan speeksel worden verzameld.
Ook kan de hartslag of huidgeleiding gemeten worden van proefpersonen, kunnen
zij gefilmd worden om hun gezichtsuitdrukkingen of kauwbewegingen te
registreren, of kunnen hun oogbewegingen gevolgd worden.
Onderzoeksproduct en/of interventie
Blootstelling aan commercieel verkrijgbare voedselproducten of ingrediënten, geuren bij veilige concentraties. Speeksel kan worden verzameld en gewogen, en in een subgroep van max 50 proefpersonen verder geanalyseerd op dikte en inhoud. Video opnames kunnen worden gemaakt om gezichtsuitdrukkingen of kauwbewegingen te registreren. Oogbewegingen kunnen gevolgd worden door middel van eye-tracking software. Hartslag en/of of huidgeleiding kan door middel van sensoren gemeten worden. Honger conditie: maximaal 3uur niets eten of drinken waar calorien of cafeine in zitten; of na de avondmaaltijd van de dag voorafgaand aan de testsessies niets meer te eten en te drinken wat calorieën of cafeïne bevat. Verzadigde conditie: proefpersonen krijgen voedselproducten te eten of drinken
Inschatting van belasting en risico
Een sessie zal maximaal 60 minuten duren, met een maximum van 6 sessies per
proefpersoon.
Het risico van deelname aan dit onderzoek is verwaarloosbaar en de belasting
voor de proefpersoon minimaal.
Publiek
Stippeneng 4
Wageningen 6708 WE
NL
Wetenschappelijk
Stippeneng 4
Wageningen 6708 WE
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
leeftijd tussen 18-55jaar op de eerste testdag
gezond (zelfgerapporteerd)
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
-medewerker van de afdeling Humane Voeding en Gezondheid (WU) of een andere
gerelateerde afdeling
-overgevoelig (allergie of intolerantie) voor een van de geuren of smaken in de
studie
-medische voorgeschiedenis die van invloed zou kunnen zijn op de uitkomstmaten
(bv diabetes, maagdarmaandoeningen)
-een mentale of fysieke beperking die de studie procedure zou kunnen hinderen
-zwanger, de intentie hebben om zwanger te worden of borstvoedend
afhankelijk van het doel van de studie, kunnen er extra exclusiecriteria zijn,
zoals
- het hebben van een reuk of smaakaandoening
- problemen hebben met slikken of kauwen
- gebruik van medicatie, afgezien van paracetamol of anticonceptie
- gebrek aan eetlust
- een energiebeperkt dieet hebben gevolgd in de afgelopen 2 maanden
- gewichtsverandering van meer dan 5kg in de afgelopen 2 maanden
- roken, Afhankelijk van het doel van de studie kunnen resultaten van een
screeningsessie (bv vragenlijsten, sensorische of gedragsmaten) gebruikt worden
om extra exclusiecriteria te bepalen.
Voor studies waarin video opnames gemaakt worden kunnen proefpersonen alleen
deelnemen als ze hiermee toestemmen.
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL51747.081.14 |