Ons eerste primaire onderzoeksdoel is om te onderzoeken of en hoe studenten hun eetpatroon veranderen in de richting van een meer plantaardig eetpatroon. Ons tweede hoofddoel is het beoordelen van veranderingen in stress met behulp van subjectieve…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
stress, despressie en voedingsstatus
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
De belangrijkste eindpunten zijn veranderingen in eetgewoonten in de richting
van een plantaardig dieet en veranderingen in stressniveaus. Veranderingen in
eetgewoonten zullen worden uitgedrukt als veranderingen in gedefinieerde
dieetcategorieën (vragenlijst) en als veranderingen in de consumptie van
plantaardig eiwit als percentage van het totale eiwitgehalte (FFQ).
Stressniveaus zullen worden beoordeeld met twee vragenlijsten en één biomarker
(haarcortisol). Urinaire serotonineconcentraties zullen worden gebruikt als een
potentiële marker voor depressie en vergeleken met scores op de gevalideerde
HADS-vragenlijst voor depressie en angst.
Secundaire uitkomstmaten
Om het effect van veranderingen in het dieet te beoordelen, zal de
voedingsstatus in de loop van de tijd ruwweg worden gemeten als Hb uit een
capillair (vinger) bloedmonster bij alle deelnemers en meer gedetailleerd
(vitamine B6, B12, D en foliumzuur) bij degenen die een veneus bloedmonster
geven. In het ontlastingsmonster op baseline en na 6 maanden wordt de pH
gemeten als een marker van fermentatie. Om te corrigeren voor verstorende
variabelen zullen aanvullende vragenlijsten over levensstijl en antropometrie
worden gebruikt. Metingen na 3 en 9 maanden zullen worden gebruikt om de timing
van veranderingen te bestuderen.
Achtergrond van het onderzoek
Het studentenleven is een belangrijke fase in het maken van keuzes op het
gebied van voeding en levensstijl. Uit bezorgdheid over dierenwelzijn en
klimaatverandering besluiten sommige studenten vegetariër of veganist te
worden. Dit geldt vooral voor studenten in Wageningen, die de titel van meest
duurzame universiteit ter wereld draagt. Het verminderen van de inname van
vlees en zuivel kan de gezondheid bevorderen, maar kan ook leiden tot
voedingstekorten of ondergewicht. Samen met de sociale druk om een meer
plantaardige levensstijl aan te nemen, zou dit het risico op mentale stress in
hun eerste jaar aan de universiteit kunnen verhogen. Daarom zullen we
dieetveranderingen en stress en depressie bij eerstejaars bachelorstudenten
beoordelen en mogelijke associaties voor toekomstige observationele studies
onderzoeken.
Doel van het onderzoek
Ons eerste primaire onderzoeksdoel is om te onderzoeken of en hoe studenten hun
eetpatroon veranderen in de richting van een meer plantaardig eetpatroon. Ons
tweede hoofddoel is het beoordelen van veranderingen in stress met behulp van
subjectieve methoden (vragenlijsten) en een biomarker (cortisolconcentraties in
het haar). Ons secundaire doel is het onderzoeken van veranderingen in
voedingsstatus, depressie en angst met behulp van een vragenlijst, en urine
serotonine als een potentiële biomarker voor depressie, en het onderzoeken van
associaties tussen voeding en stress en depressie uitkomsten. Om te corrigeren
voor confounders zullen andere leefstijlfactoren, waaronder lichaamsbeweging en
slaap, worden onderzocht.
Onderzoeksopzet
We zullen een prospectieve cohortstudie uitvoeren met baselinegegevens bij de
werving en herhaalde follow-upgegevens na 3, 6 en 9 maanden. Op elk tijdstip
vullen deelnemers online vragenlijsten in en bezoeken ze de Human Nutrition
Research Unit (HNRU) voor antropometrie, een vingerprik, handknijpkrachtmeting
en een haarmonster. Daarnaast worden deelnemers op baseline en 6 maanden
gevraagd om urine- en ontlastingmonsters mee te nemen (thuis verzameld).
Optioneel kunnen deelnemers een extra (niet-nuchter) veneus bloedmonster
afgeven bij hun baseline- en 6-maandenbezoek voor een NutriProfiel-test.
Inschatting van belasting en risico
Proefpersonen worden vier keer per jaar (om de drie maanden) uitgenodigd op de
onderzoekslocatie van Humane Voeding voor antropometrie, een bloedtest met een
vingerprik, het verzamelen van een haarmonster en een optioneel veneus
bloedmonster (~30 minuten per bezoek). Het invullen van online vragenlijsten
over voeding en levensstijl duurt ongeveer twee uur en wordt vier keer per jaar
herhaald. Urine- en ontlastingsmonsters worden op baseline en na 6 maanden
thuis verzameld. Er zijn slechts kleine risico's voor de deelnemers, met
betrekking tot de vingerprik en (optioneel) bloedafnames. Proefpersonen
ontvangen een financiële vergoeding van ¤85 per jaar en ¤95 als ze kiezen voor
extra veneuze bloedmonsters. Om de motivatie en respons te verhogen, worden de
studenten per tijdstip betaald. Als extra stimulans ontvangen ze hun
persoonlijke dieet - en labgegevens.
Publiek
Stippeneng 4
Wageningen 6708 WE
NL
Wetenschappelijk
Stippeneng 4
Wageningen 6708 WE
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
- Voor het eerst ingeschreven voor een bachelorstudie aan Wageningen University
- 16 jaar of ouder tijdens de AID
- Nederlandstalig
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
Geen
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL84821.091.23 |