- het natuurlijk verloop van reukveranderingen bij Covid-19 onderzoeken.- onderzoeken van verschillen in neuroanatomie (bulbus olfactorius) en neurale activiteit tussen patiënten met reukverlies (geen (anosmie) of verminderd (hyposmie) reukvermogen…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Eetlust- en algemene voedingsstoornissen
- Luchtweginfecties
Synoniemen aandoening
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
- objectieve meting van parosmie d.m.v. SSParoT
- objectief reukvermogen d.m.v. Sniffin Sticks
- objectief smaakvermogen d.m.v. Taste Strips
Hiermee kunnen wij de prevalentie van landurige parosmie vaststellen, en tevens
het reuk- en smaakvermogen van patienten beschrijven. Tijdsinterval tot herstel
zal worden gerapporteerd om duur van parosmie vast te stellen.
Voor het neuroimaging gedeelte, worden verschillen tussen patiënten met
reukverlies (geen (anosmie) of verminderd (hyposmie) reukvermogen) en patiënten
met een vervormd reukvermogen (parosmie) in volume van de bulbus olfactorius,
verschillen in volume van reuk-gerelateerde hersengebieden, en verschillen in
neurale reactiviteit op geurstimuli geanalyseerd.
Secundaire uitkomstmaten
Het vaststellen van de prevalentie van langdurige anosmie, hyposmie en
smaakverlies.
Het longitudinaal subjectief meten van reuk- en smaakvermogen in een cohort van
covid-19 patienten met reukverlies
Het onderzoeken van de impact van reuk- en smaakverlies op eetgedrag en
kwaliteit van leven.
Voor het neuroimaging gedeelte: Binnen een subset van de patiënten analyseren
wij de verschillen over tijd in volume van de bulbus olfactorius, verschillen
in volume van reuk-gerelateerde hersengebieden, en verschillen in neurale
reactiviteit op geurstimuli
Achtergrond van het onderzoek
In de afgelopen jaren kreeg naar schatting 2 van de 3 patiënten met een
COVID-19 infectie te maken met reukverlies. Bij het merendeel van de patiënten
keert het reukvermogen binnen een aantal weken terug, maar er zijn ook
patiënten bij wie de klachten aanhouden, of die te maken krijgen met een
verstoord reukvermogen. Deze klachten hebben grote invloed op het dagelijks
leven van patiënten, en tot nu toe is nog onvoldoende bekend over het verloop
van reukverlies bij COVID-19 patiënten. We willen de volgende onderzoeksvraag
beantwoorden: Wat is het natuurlijke beloop van reukveranderingen in het kader
van COVID-19? Met deze studies verkrijgen we meer inzicht in het verloop van
reukveranderingen bij COVID-19 infectie, kunnen we de zorg voor deze
patiëntengroep verbeteren, en patiënten een lange-termijn perspectief bieden.
Doel van het onderzoek
- het natuurlijk verloop van reukveranderingen bij Covid-19 onderzoeken.
- onderzoeken van verschillen in neuroanatomie (bulbus olfactorius) en neurale
activiteit tussen patiënten met reukverlies (geen (anosmie) of verminderd
(hyposmie) reukvermogen) en patiënten met een vervormd reukvermogen (parosmie)
Onderzoeksopzet
Een prospectief cohort onderzoek om het natuurlijk verloop van
reukveranderingen bij Covid-19 onderzoeken. Iedere 3 maanden wordt het reuk- en
smaakvermogen, inclusief parosmie, bij de patienten gemeten. Daarnaast vullen
de patienten iedere maand thuis online vragenlijsten in, over hun reuk- en
smaakvermogen, trigeminale sensaties, eetgedrag en kwaliteit van leven.
Een subset van patienten wordt geincludeerd in een observationeel case-control
onderzoek. Hierbij ondergaan patienten 1 of 2 maal een MRI scan (tijdens
inclusie, en mogelijk followup na 6 maanden), waarbij zij geurstimuli
toegediend krijgen.
Inschatting van belasting en risico
Het onderzoek behelst een maximum van 20 testsessies. Tijdens 13 sessies
(T0-T12) kan de patient zelf thuis, online vragenlijsten invullen (60min).
Tijdens 5 sessies (T0, T3, T6, T9, T12) komt de onderzoeker daarnaast bij de
patient thuis om reuk- en smaaktesten af te nemen (max 2 uur). Tijdens de 2
neuroimaging sessies moet de patient naar het zoekenhuis komen (1 uur). Er is
geen therapeutisch voordeel voor de patient bij deelname aan het onderzoek. Er
zijn geen risico's bekend met betrekking tot de gebruikte geuren, smaken of
tests. MRI is een veilige procedure zonder bekende risico's. De enige belasting
voor de patient is de tijdsinvestering.
Publiek
Stippeneng 4
Wageningen 6708 WE
NL
Wetenschappelijk
Stippeneng 4
Wageningen 6708 WE
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
patienten (tussen 18-60 jaar) met langdurig (meer dan een maand)
zelf-gerapporteerd reukverlies, binnen 3 maanden na covid-diagnose
Voor het neuroimaging gedeelte: patienten (tussen 18-60 jaar) met langdurig
(meer dan een maand) zelf-gerapporteerd reukverlies na covid-diagnose
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
al eerder bestaande reuk of smaakaandoening (meer dan 2 weken voorafgaand aan
de covid-besmetting)
voor het neuroimaging gedeelte:
zwanger, of plannen om zwanger te worden tijdens de duur van het onderzoek
het hebben van een contra-indicatie voor MRI scans
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL77954.091.21 |
OMON | NL-OMON28538 |