Het primaire doel van het onderzoek is om te kijken of een 2-weeks dieet laag in glycemisch index (GI) en laag in verzadigd vet vergeleken met een 2-weeks dieet hoog in GI en hoog in verzadigd vet het levervet verlaagd. Verder willen we onderzoeken…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Lever- en galwegaandoeningen
- Lipidenmetabolismestoornissen
Synoniemen aandoening
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Levervet hoeveelheid (gemeten met 1H-MRS)
Secundaire uitkomstmaten
Exploratieve uitkomstmaten:
- De novo lipogenesis (DNL) gemeten als relatieve bijdrage van nieuw
gesynthetiseerd palmitaat in VLDL-TG uitgedrukt als %DNL.
- Levervet oxidatie gemeten als plasma beta-hydroxybutyraat (BHB)
- lever glycogeengehalte (13C-MRS)
- substraat oxidatie
- plasma metabolieten gerelateerd aan energie metabolisme
- levervetsamenstelling (1H-MRS)
- 24uurs glycemische repsonse
Achtergrond van het onderzoek
De lever speelt onder andere een belangrijke rol bij de vetstofwisseling in het
lichaam. Een verstoring van de vetstofwisseling in de lever leidt tot ophoping
van vet in de lever. Deze ophoping van vet in de lever wordt ook wel
niet-alcoholische vette lever genoemd, wanneer overmatig alcohol gebruik niet
de oorzaak is. Een niet-alcoholische vette lever hangt samen met negatieve
effecten op gezondheid, zoals bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en type II
diabetes.
Voeding kan de opslag van vet in de lever beïnvloeden. Niet alleen de
hoeveelheid vet of suiker, maar ook de kwaliteit van de suikers en de vetten
lijkt daarbij van belang. De weinige studies die hier onderzoek naar gedaan
hebben laten zien dat diëten hoog in verzadigd vet en diëten met een hoge
glycemische index (GI, geeft aan in welke mate koolhydraten de bloedsuiker
spiegel verhogen) het levervet verhogen. De diëten in deze onderzoeken zijn
echter onrealistisch vergeleken met de huidige dieetrichtlijnen. Door aan de
ene kant voeding met een lage GI en voeding laag in verzadigd vet en aan de
andere kant voeding met een hoge GI en hoog in verzadigd vet te combineren
kunnen een realistischer gezond en ongezond dieet verkregen worden
vergelijkbaar met diëten geconsumeerd door de Nederlandse populatie. Verwacht
wordt dat een dieet laag in GI en verzadigd vet leidt tot een lagere
hoeveelheid levervet vergeleken met een dieet hoog in GI en verzadigd vet.
Doel van het onderzoek
Het primaire doel van het onderzoek is om te kijken of een 2-weeks dieet laag
in glycemisch index (GI) en laag in verzadigd vet vergeleken met een 2-weeks
dieet hoog in GI en hoog in verzadigd vet het levervet verlaagd.
Verder willen we onderzoeken of een 2-weeks dieet laag in GI en verzadigd vet
vergeleken met een 2-weeks dieet hoog in GI en verzadigd vet:
- DNL verlaagt
- 24uurs glycemische response verlaagt
- lever glycogeen verlaagt
- plasma BHB verhoogt
- levervetsamenstelling verandert
- plasma metabolieten gerelateerd aan energie gebruik verandert
- energiegebruik en substraat oxidatie verandert
Onderzoeksopzet
Dit is een gerandomiseerde cross-over studie welke het effect van een 2-weeks
hoog GI/SFA dieet met een 2-weeks laag GI/SFA dieet vergelijkt. Tussen de
dieetperiodes zit een wash-out periode van minimaal 4 weken.
Onderzoeksproduct en/of interventie
Deelnemers zullen zich houden aan twee diëten die verschillen in GI en hoeveelheid verzadigd vet, beide voor 2 weken: een 2-weeks dieet laag in GI en verzadigd vet en een 2-weeks dieet hoog in GI en verzadigd vet. Voorbeelden van producten passend bij het laag GI/laag verzadigd vet dieet zijn: halfvolle melk, bruin brood, bulgur, zilvervliesrijst, tonijn, kip, kalkoen, noten, verse groenten. Voorbeelden van producten passend bij het hoog GI/hoog verzadigd vet dieet zijn: aardappelen, gehaktbal, biefstuk, chocoladevla, wit brood, volvette kaas, sinaasappelsap. Diëten zullen vergelijkbaar zijn in macronutrient samenstelling, maar zullen verschillen in vetzuursamenstelling en GI. Energie percentages van koolhydraten, vetten en eiwitten worden gematcht en zullen respectievelijk rond 55-60, 25-30, 10-15 zijn. De vetzuursamenstelling van het laag GI/verzadigd vet dieet zal rond de 6, 10 en 12 en% verzadigd, enkelvoudig onverzadigd en meervoudig onverzadigd zijn. Terwijl deze samenstelling voor het hoog GI/verzadigd vet dieet rond de 14, 10 en 4 en% zal zijn. De GI van het laag GI/verzadigd vet dieet zal ongeveer 35-40% zijn en de GI van het hoog GI/verzadigd vet dieet ongeveer 60-65%.
Inschatting van belasting en risico
Resultaten van deze studie zullen inzicht verschaffen in het effect van een
laag GI/verzadigd vet vergeleken met een hoog GI/verzadigd vet dieet en zullen
informatie verschaffen over de mogelijke mechanismen onderliggend aan de
effecten op levervet. De risico's van de metingen en het fysieke ongemak zijn
laag; risico's gerelateerd aan de MRS metingen en maaltijdtest zijn laag omdat
er duidelijke exclusie criteria gehanteerd worden die erop gericht zijn de
risico's te verlagen en de metingen uitgevoerd worden door ervaren onderzoekers
en inname van isotoop gelabeled water is geheel veilig en niet toxisch tot een
lichaamswater verrijking van 20 mol%.
Publiek
Universiteitssingel 50
Maastricht 6229 ER
NL
Wetenschappelijk
Universiteitssingel 50
Maastricht 6229 ER
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
- Toestemmingsverklaring getekend
- Kaukasisch (personen worden geëxcludeerd wanneer ze *50%Afrikaanse/Aziatische
achtergrond hebben
- Mannen of postmenopauzale vrouwen
- Leeftijd 45-75 years aan het begin van de studie
- Body mass index (BMI) 27 * 38 kg/m2
- Stabiel gewicht (geen gewichtsverlies of -toename van meer dan 3 kg in de
afgelopen 3 maanden
- Zittende leefstijl (niet meer dan 2 uur sport per week)
- TG tussen 1.0 and 4.0 mmol/L
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
- Type 2 diabetes
- Acute aandoeningen, exacerbatie of chronische aandoening, of medische
voorgeschiedenis die volgens de onderzoeker of afhankelijk arts interfereert
met de studie.
- Contra-indicatie voor MRI
-Alcohol consumptie van meer dan 2 consumpties per dag
- Roken
- Vegetarisch, veganistisch, voedingsintolerantie voor alledaagse voeding
(zoals gluten of lactose intolerantie)
- Gebruik van medicatie die interfereert met de studie parameters (bepaald door
verantwoordelijk arts)
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL69685.068.19 |