Het bepalen van zoutsmaak in gezonde vrijwilligers en patiënten met CKD.
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Nefropathieën
Synoniemen aandoening
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Zoutgevoeligheid (bepaald via zoutsmaak-testen), 24-uurs bloeddruk, 24-uurs
natriumuitscheiding via urine, plasma renine en aldosteron.
Secundaire uitkomstmaten
- De correlatie tussen zoutgevoeligheidsdrempels en bloeddruk, plasma renine en
aldosteron-niveaus
- De correlatie russen zoutgevoeligheidsdrempels en verschillen in
speekselproteoom.
- De correlatie russen zoutgevoeligheidsdrempels en de mate van ENaC activiteit
in een heteroloog expressiesysteem (Xenopus oöcyten)
Achtergrond van het onderzoek
Zout verhoogt de bloeddruk en leidt tot nierschade. Zoutbeperking is een
effectieve maatregel om nierschade te voorkomen. Toch eten we steeds twee tot
drie keer meer zout dan aanbevolen. Onze zoutsmaak bepaalt voor een belangrijk
deel onze zoutinname. Opvallend genoeg is er tot nu toe weinig aandacht geweest
voor onderzoek naar zoutsmaak bij nierpatiënten. Onze zoutsmaak komt tot stand
doordat speeksel het zout in ons voedsel oplost en dit vervolgens aanbiedt aan
de smaakpapillen in de tong. In deze smaakpapillen bevindt zich een zoutkanaal
dat het aangeboden zout "vertaalt" richting de hersenen als zoutsmaak. Recent
is duidelijk geworden dat gezonde mensen die zout goed kunnen proeven meer
enzymen in hun speeksel hebben die dit zoutkanaal zouden kunnen 'openen'
(activeren) dan personen die zout minder goed proeven. Verder is het bekend dat
patiënten met chronische nierschade een verminderde zoutsmaak hebben, maar het
is onduidelijk waarom dit zo is.
Doel van het onderzoek
Het bepalen van zoutsmaak in gezonde vrijwilligers en patiënten met CKD.
Onderzoeksopzet
Oberservationeel onderzoek waarin we de zoutsmaak bepalen en speekselmonsters
verzamelen bij CKD-patiënten en gezonde proefpersonen (n=20/groep). De twee
groepen worden gematcht wat betreft leeftijd en geslacht.
Inschatting van belasting en risico
De studie omvat 3 bezoeken met 3x een zoutsmaakproef, 1x 24-uurs
urineverzameling, 1x 24-uurs bloeddrukmeting, 3x afname speekselmonster en 1x
bloedafname. Deze procedures kunnen voor ongemak zorgen. Patiënten die
bloeddruk medicatie gebruiken die zoutsmaak beïnvloedt, zullen alle metingen
twee keer ondergaan: met en zonder medicatie.. Hierdoor zal de studie voor hen
uit zes bezoeken bestaan. De bloeddruk zal worden gemonitord en
niet-interfererende medicatie zal beschikbaar zijn voor deze patiënten,
gedurende de periode dat de bloeddrukmedicatie gestaakt is.
Publiek
Doctor Molewaterplein 40
Rotterdam 3015GD
NL
Wetenschappelijk
Doctor Molewaterplein 40
Rotterdam 3015GD
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
De patiëntengroep:
- Volwassen (>= 18 jaar)
- Chronische nierschade (eGFR 15-44 ml/min/1.73 m2)
De gezonde vrijwilligers:
- Volwassen (>= 18 jaar)
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
Exclusiecriteria voor de patiëntengroep:
- Roken
- Ziekte aan de mond
- Diabetes mellitus
- Gebruik van de volgende medicatie: clopidogrel, amiodaron, flecainide,
sotalol, propafenon.
- Verstandelijke beperking
Exclusiecriteria voor de gezonde vrijwilligers:
- Roken
- Ziekte aan de mond
- Hoge bloeddruk (bloeddruk > 140/90 mmHg)
- Verlaagde eGFR, albuminurie, of een nieraandoening.
- Diabetes milletus
- Verstandelijke beperking
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL74395.078.20 |