Het primaire doel van deze studie is het bepalen van de rol van de eetsnelheid van ultrabewerkte voeding (14 dagen) in het matigen van de ad libitum energie-inname over tijd.
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
overgewicht en obesitas
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Het primaire onderzoeksresultaat is de gemiddelde (over 14 dagen) ad libitum
energie-inname per dag (kcal/dag) per studie conditie
Secundaire uitkomstmaten
Secundaire studieparameters zijn: voedselinname (gram), energie-inname (kcal)
en inname van voedingsstoffen (gram, EN%), op het niveau van het product, de
maaltijd, per dag en week. Ook wordt gekeken naar eetlust vóór en na de
maaltijd, en naar veranderingen in lichaamsgewicht en lichaamssamenstelling,
evenals de verhouding tussen vetmassa en vetvrije massa. Andere secundaire
parameters zijn hormonale veranderingen en de respiratoire quotiënt na een
maaltijd tolerantietest. Tevens worden veranderingen in bloeddruk, continue
glucoseniveaus en langer termijn hormonen die verband houden met verzadiging
(leptine, ghreline) gemeten.
Achtergrond van het onderzoek
De consumptie van industrieel bewerkte voedingsmiddelen wordt in verband
gebracht met zwaarlijvigheid en daarmee samenhangende negatieve
gezondheidsuitkomsten. Het is echter onbekend welke eigenschappen van
industrieel bewerkt voedsel deze associatie bepalen. Uitgebreid onderzoek heeft
aangetoond dat voedingsmiddelen die sneller kunnen worden geconsumeerd, tot een
hogere voedselinname leiden, en dit is een van de manieren waardoor wij denken
dat bewerkte voedingsmiddelen calorie-inname bevorderen. Wij stellen daarom als
hypothese dat de textuur van voedingsmiddelen de energie-inname van bewerkte
levensmiddelen matigt.
Doel van het onderzoek
Het primaire doel van deze studie is het bepalen van de rol van de eetsnelheid
van ultrabewerkte voeding (14 dagen) in het matigen van de ad libitum
energie-inname over tijd.
Onderzoeksopzet
Wij zullen een gerandomiseerde en gecontroleerde cross-over studie uitvoeren
met 2 interventiecondities. Een conditie is een diet wat bestaat uit
ultrabewerkte voedingsmiddelen met een langzame eetsnelheid en de tweede
conditie is een dieet wat bestaat uit ultrabewerkte voedingsmiddelen met een
snelle eetsnelheid. Het effect van de eetsnelheid op de energie-inname wordt
onderzocht. De studie heeft een inloopperiode om de gebruikelijke
voedingsgewoonten te bepalen (baseline) en een uitwasperiode tussen de twee
behandelingen om overdrachtseffecten te voorkomen. Alle deelnemers krijgen
beide behandelingen en zijn hun eigen controle (binnen deelnemers studie
design).
Onderzoeksproduct en/of interventie
De twee onderzoekscondities zijn 1) een 14-daags ultra bewerkt voedingsmiddelen dieet met een langzame eetsnelheid, en 2) een 14-daags ultra bewerkt voedingsmiddelen dieet met een snelle eetsnelheid. Tijdens de test weken eten de deelnemers al hun hoofdmaaltijden op weekdagen op de onderzoekslocatie en krijgen zij voorverpakte maaltijden om thuis te nuttigen in het weekend. De maaltijden worden ad-libitum geserveerd, dat wil zeggen in porties > 200% van een normale portiegrootte. De deelnemers wordt gevraagd te eten tot zij zich comfortabel vol voelen. Tussen de behandelingsperioden is er een wash-out periode van 14 dagen.
Inschatting van belasting en risico
Het risico verbonden aan deelname is verwaarloosbaar en de belasting kan als
hoog worden beschouwd. Deelnemers moeten een informatiesessie bijwonen, een
screening ondergaan en deelnemen aan een run-in week, twee keer een
interventieperiode van 2 weken, en een tussen periode (washout) van 2 weken.
Tijdens de interventieweken moeten deelnemers al hun hoofdmaaltijden op
weekdagen op de onderzoek locatie consumeren. Tijdens de weekenden van de
interventieperiode wordt aan deelnemers gevraagd om alleen de voorgepakte
weekendmaaltijden te consumeren (die deelnemers mee naar huis krijgen) en het
resterende deel na het weekend terug te brengen. Deelnemers wordt gevraagd om
tijdens de twee interventieperioden van 2 weken een glucosemonitor te dragen.
Gedurende de gehele studie wordt van deelnemers gevraagd om een beweegmeter te
dragen, en tijdens de run-in en tussenperiode wordt gevraagd om hun
voedingsinname bij te houden in een app. Daarnaast zullen we verschillende
soorten bio-samples verzamelen (bloed, ontlasting en urine), wat belastend is
voor deelnemers om te verzamelen. Deelnemers ontvangen financiële compensatie
voor hun tijd en inspanning en krijgen gratis maaltijden gedurende een periode
van totaal 1 maand. Door het aantonen van het effect van eetsnelheid op de
energie-inname van bewerkte voedingsmiddelen, zal het project 'ontwerpregels'
bieden voor het toepassen van textuur op verschillende productportfolio's en
het stimuleren van de toepassing van textuurinnovaties om zo de calorie-inname
te verlagen. Kort samengevat biedt dit project inzicht of bewerkte
voedingsmiddelen al dan niet deel kunnen uitmaken van een gezond dieet, of dat
sommige voedingsmiddelen vermeden of (her)geformuleerd moeten worden om
uiteindelijk de gezondheid te bevorderen en chronische ziekten te voorkomen.
Publiek
stippeneng 4 stippeneng 4
Wageningen 6708 WE
NL
Wetenschappelijk
stippeneng 4 stippeneng 4
Wageningen 6708 WE
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
- Tussen 21-50 jaar oud op de dag van inclusie
- Engelse teksten kunnen lezen en begrijpen in verband met Engelse vragenlijsten
- BMI 21-27 kg/m2
- Goede algemene en mentale gezondheid en eetlust (zelfrapportage)
- Eet gewoonlijk (5 van de 7 weekdagen) drie maaltijden per dag rond ongeveer
dezelfde tijden (zelfrapportage).
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
- Moeite hebben met slikken, kauwen en/of eten in het algemeen - Lijdt aan een
endocriene of eetstoornis, gastro-intestinale ziekte of ziekte van de
schildklier, hart- en vaatziekten, darmaandoeningen, luchtwegaandoeningen
ziekte, neurologische aandoeningen of diabetes, bloedarmoede, kanker of
psychiatrische aandoeningen zoals klinische depressie, oververmoeidheid of
bipolaire stoornis. - Een voorgeschiedenis van lage bloeddruk hebben -
Zelfgerapporteerde smaak- of reukstoornissen - het hebben van een beugel
(exclusief tanddraad) of orale piercing - De afgelopen 2 maanden een
energiebeperkt dieet hebben gevolgd - Gebruikt momenteel of heeft in de
afgelopen 3 maanden (gebasseerd op eerste dag van het onderzoek) pre-, of
probiotica supplementen of antibiotica gebruikt - Het afgelopen half jaar 5 kg
lichaamsgewicht zijn aangekomen of verloren - Restrictive eter volgens de
DEBQ-schaal score van >= 2,90 voor mannen en >= 3,40 voor vrouwen - Gebruik van
medicijnen, inclusief maar niet beperkt tot hormoontherapie of medicijnen die
het immuunsysteem bei*nvloeden of medicijnen die de studieresultaten
bei*nvloeden, zoals voedselinname, eetlust in het algemeen of metabole reacties
(zelfrapportage) - Gemiddeld meer dan 21 glazen alcohol per week consumeren -
Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, of vrouwen die van plan
zijn binnen de onderzoeksperiode zwanger te worden. - Roken (dagelijks) - Niet
bereid zijn om te stoppen met het gebruik van drugs tijdens de studieperiode
(van inclusie tot laatste meet moment) - Niet bereid zijn om tijdens de
interventieweken te stoppen met alcoholgebruik - Meer dan 4 uur per week
sporten (exclusief fietsen en wandelen in normaal tempo en afstand) - Een
vegetarisch of veganistisch dieet volgen - Allergiee*n of intolerantie voor een
ingredie*nt van de testmaaltijden - Niet bereid om de testmaaltijden te eten
vanwege eetgewoonten of overtuigingen - Het niet lekker vinden van > 20% van de
geteste voedingsmiddelen of de ingredie*nten ervan op basis van foto's en
beschrijvingen van de maaltijd (score items <= afkeer op een Likert-schaal)* -
Meerderheid >; 50% van de totale inname in grammen via de voeding is afkomstig
van ultrabewerkte voedingsmiddelen (gebaseerd op een
voedselfrequentievragenlijst (FFQ) op basis van normatieve gegevens verzameld
in pre-trial. De grens van 50% is gebaseerd op de gemiddelde inname van
ultrabewerkt voedsel in Nederlandse cohortstudies - Onbekend zijn met > 25% van
de proefmaaltijden - Aangemeld voor deelname aan een ander onderzoek -
Medewerker of afstudeerstudent van de afdeling Humane voeding en gezondheid van
Wageningen University - Radiologisch onderzoek heeft gehad in de afgelopen 7
dagen waarbij jodium- of bariumhoudende contrastvloeistoffen zijn gebruikt
(contra-indicatie DEXA) - Nucleair medisch onderzoek met isotopen heeft gehad
in de afgelopen 7 dagen (contra-indicatie DEXA) Exclusie op basis van de
screening: - HB-waarde ligt niet tussen 7.5-11.0 mmol/L voor vrouwen of voor
mannen niet tussen de 8.5-11.0 mmol/L - De nuchtere glucosespiegel is lager dan
> 3,5 mmol/L of hoger dan 8 mmol/L - De bloeddruk is lager dan 90/60 mm hg
(lager dan 90 en/of lager dan 60 mm hg) - Aderen zijn niet geschikt voor het
afnemen van bloedsampels ( als beoordeeld door getrainde
onderzoeksverpleegkundige) - Personen met een klein verschil (<20%) in
eetsnelheid tussen de harde (ongekookt) en zachte (gekookte) wortel). - Het
niet lekker vinden van > 20% van de geteste voedingsmiddelen op basis van het
proeven van kleine porties (1 hap) van elk van de maaltijden (scorende items
onder <= afkeer op een negenpunts Likert-schaal)
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL83462.091.23 |