In deze studie willen we onderzoeken of het nuttigen van 3 gram plantensterolen of plantenstanolen gedurende 6 maanden de hoeveelheid leverontsteking kan verlagen.
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
Leverontsteking
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Verandering in ALAT concentraties
Secundaire uitkomstmaten
• leverfunctie (AST, GGT, bilirubine CK18) en niet-invasieve plasmamerkers van
leverontsteking
• leverontsteking beoordeeld door niet-invasieve vluchtige organische stoffen
• leverfibrose beoordeeld door de FibroScan
• lichaamssamenstelling beoordeeld door BodPod
• microvasculaire functie beoordeeld door oogfoto's
• lipidemetabolisme (cholesterol, triacylglycerol, (apo) lipoproteïne en
galzouten), glucosemetabolisme (glucose, insuline, HOMA-index),
niet-cholesterolconcentraties en plasma-inflammatoire markers
In een subgroep (n = 30):
• leverontsteking en levervet vastgesteld met niet-invasieve magnetische
resonantie spectroscopie (MRS)
Achtergrond van het onderzoek
Een ontstoken lever (NASH) is een ernstige aandoening die steeds meer mensen
treft. Het risico om een ontstoken lever te krijgen neemt vooral toe bij mensen
met overgewicht en wereldwijd is overgewicht een probleem dat alleen maar
toeneemt. Dit betekent dat een ontstoken lever ook vaker voorkomt en deze
ziekte kan uitgroeien tot een van de meest voorkomende en gevaarlijkste
leveraandoeningen wereldwijd. Echter, op dit moment is er geen behandeling
tegen een ontstoken lever, behalve het advies om gewicht te verliezen.
Recentelijk is aangetoond dat bepaalde plantaardige stoffen (plantensterolen en
plantenstanolen) een gunstig effect hebben op het voorkomen van een ontstoken
lever. Plantensterolen en plantenstanolen zitten van nature in verschillende
plantaardige producten, zoals oliën, noten en groente en fruit. Ze zijn de
plantaardige versie van cholesterol wat in dierlijke producten aanwezig is
zoals in vlees en eieren. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het
eten van producten waar deze plantensterolen en plantenstanolen in grotere
hoeveelheden aan zijn toegevoegd, een gunstig effect hebben op het *slechte
cholesterolgehalte*. Daarom worden deze plantensterolen en plantenstanolen door
de voedingsindustrie toegevoegd aan bijvoorbeeld margarine of yoghurt. De
plantensterolen en plantenstanolen die in deze voedingsmiddelen zitten worden
nauwelijks in het lichaam opgenomen, met andere woorden de hoeveelheid in het
bloed is zeer laag. Wij willen het effect van plantensterolen en
plantenstanolen op leverontsteking onderzoeken en door het uitvoeren van deze
studie hopen we het aantal patiënten wat risico loopt om leverontsteking te
ontwikkelen terug te dringen.
Doel van het onderzoek
In deze studie willen we onderzoeken of het nuttigen van 3 gram plantensterolen
of plantenstanolen gedurende 6 maanden de hoeveelheid leverontsteking kan
verlagen.
Onderzoeksopzet
Een gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde studie met een run-in periode van 2
weken, een interventie periode van 6 maanden en een wash-out periode van 1
maand.
Onderzoeksproduct en/of interventie
Alle personen starten met een run-in periode van 2 weken waarbij ze dagelijks 20 gram margarine consumeren. Hierna worden ze gerandomiseerd om 20 gram controle margarine te eten of margarine verrijkt met plantensterolen of plantenstanolen gedurende 6 maanden.
Inschatting van belasting en risico
Tijdens een vooronderzoek zal gewicht, lengte en bloeddruk worden gemeten en
zal een nuchtere bloedafname worden gedaan (5.5mL). Alle personen starten met
een run-in periode van 2 weken waarbij ze dagelijks 20 gram margarine
consumeren. Hierna worden ze gerandomiseerd om 20 gram controle margarine te
eten of margarine verrijkt met plantensterolen of plantenstanolen gedurende 6
maanden. Tijdens 7 bezoeken zal er een nuchtere bloedafname plaatsvinden
(totaal 195 mL). Op baseline en in week 26 zal er uitademingslucht worden
verzameld, zal er 3 keer een
FibroScan worden gebruikt om te kijken naar leverfibrose, wordt
lichaamssamenstelling gemeten met de BodPod en worden er oogfoto's gemaakt.
In een subgroep van 30 proefpersonen zal er op baseline en in week 26 een
MRS-meting gedaan om levervet en leverontsteking te meten. Alle proefpersonen
zullen gevraagd worden om twee keer een vragenlijst over de voedselfrequentie,
een vragenlijst over lichaamsbeweging en een vragenlijst over kwaliteit van
leven in te vullen en om een **dagboek bij te houden gedurende de studie. Het
lichaamsgewicht en de bloeddruk worden vijfmaal gemeten.
De plantensterol- en plantenstanol-verrijkte producten zijn verkrijgbaar in de
supermarkt en zijn dus geschikt voor menselijke
consumptie. Het eten van deze margarines brengt geen enkel risico met zich mee.
Tijdens bloed afnames en/of het plaatsen van
infusen tijdens de studie kan een blauwe plek of een zwelling ontstaan. Bij een
MRS-scan wordt geen gebruik gemaakt van röntgenstralen. Er bestaat een kleine
kans dat er per toeval een
afwijking wordt gevonden, dit zal worden doorgegeven aan de huisarts
Publiek
Universiteitssingel 50
Maastricht 6229 ER
NL
Wetenschappelijk
Universiteitssingel 50
Maastricht 6229 ER
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
1. In staat zijn om schriftelijke geïnformeerde toestemming te geven
2. Metabool syndroom volgens de NCEP ATP III-definitie (Grundy 2005)
3. Leeftijd tussen 18 en 75 jaar
4. Bereidheid om dagelijks 20 gram margarine te consumeren, voor een periode
van 6 maanden
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
1. Jonger dan 18 jaar of ouder dan 75 jaar
2. Vrouwen die zwanger zijn, borstvoeding geven of die tijdens het onderzoek
zwanger willen worden
3. Een acute of chronische ziekte hebben, zoals hart- en vaatziekten,
chronische nieraandoeningen, gastro-intestinale stoornissen, endocrinologische
aandoeningen, immunologische stoornissen, kanker of elke aandoening die, naar
het oordeel van de onderzoeker, de toegang tot de studie belemmert
4. Ernstige medische aandoeningen die van invloed kunnen zijn op het onderzoek,
zoals epilepsie, astma, chronische obstructieve longziekte, inflammatoire
darmaandoeningen en reumatoïde artritis
5. Gebruik van diuretica of insulinetherapie
6. Drugsgebruik
7. Consumeren van meer dan de aanbevolen alcoholrichtlijnen, d.w.z.> 21
alcoholeenheden / week voor mannen en> 14 eenheden / week voor vrouwen
8. Niet bereid om de consumptie van plantaardige sterol of plantaardige stanol
verrijkte producten 1 maand voor de start van het onderzoek stop te zetten
(uitwas-periode)
9. Gebruik van een onderzoeksproduct in een ander biomedisch onderzoek in de
voorgaande maand
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL70963.068.19 |