Onderzoek het effect van een immuunondersteunende voeding gedurende 16 weken bij volwassenen met matig tot ernstig eczeem
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Epidermale en dermale aandoeningen
Synoniemen aandoening
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Belangrijkste uitkomstmaten (geen primaire):
• ernst van eczeem m.b.v. EASI score, door de onderzoeker of dermatoloog.
• ernst van het eczeem m.b.v. POEM door de patiënt
• cytokine productie in de huid m.b.v tape stripping;
• kwaliteit van leven (QoL) m.b.v. de Dermatology Life Quality Index (DLQI);
• gedetailleerde voedingsintake m.b.v. 3 daags voedseldagboekje
• Jeuk m.b.v. de Peak Pruritis Numerical Rating Scale NRS
• frekwentie van medicatie gebruik (corticosteroiden en antihistamine) m.b.v.
een medicatie registratie formulier (MRF)
• haalbaarheid van het dieet m.b.v. een Likert scale en
• dieettrouw m.b.v. Likert scale en percentage 1e en 2e keuze producten (70% of
meer voor compliance) in de voedseldagboekjes na de interventie
Secundaire uitkomstmaten
n.a.
Achtergrond van het onderzoek
Atopisch eczeem is een multifactoriële chronische inflammatoire huidaandoening.
Met toegenomen interesse in leefstijlfactoren die bijdragen aan het ontstaan en
verergeren van chronische aandoeningen wordt de rol van dieet bij eczeem
regelmatig aangehaald door patiënten. Bewijs over de rol van voeding bij
atopisch eczeem is schaars. In de spreekkamer blijkt dat patiënten regelmatig
allerlei eliminatiediëten proberen vanwege veronderstelde voedselallergieën
zonder de benodigde supervisie van een arts of diëtist. Het nadeel van deze
eliminatiediëten is dat deze kunnen leiden tot tekorten. Bovendien is
voedselallergie voor het in stand houden van eczeem van zeer beperkte
betekenis, en dan overwegend relevant bij jonge kinderen.
Voeding zou ook door immunomodulerende effecten het eczeem kunnen beïnvloeden.
Voeding kan pro-inflammatoir werken, met als gevolg toename van eczeem, of
juist immuunondersteunend en tevens anti-inflammatoir via directe invloed op
het immuunsysteem, de permeabiliteit van de huid en het microbioom, met als
gevolg afname van eczeem. Resultaten uit cross-sectionele studies ondersteunen
dit. Interventiestudies op basis van immunomudulerende diëten zijn niet bekend.
Doel van het onderzoek
Onderzoek het effect van een immuunondersteunende voeding gedurende 16 weken
bij volwassenen met matig tot ernstig eczeem
Onderzoeksopzet
The IMPACDD study is een multicenter, niet gerandomiseerde proof-of-concept
studie naar het effect van een immuunondersteunende voeding gedurende 16 weken
in een convenience sample van 60 volwassenen met matig tot ernstig eczeem, die
de polikliniek dermatologie van OLVG of AUMC bezoeken. De dieetinterventie
wordt begeleid door een allergiediëtist
Onderzoeksproduct en/of interventie
Patiënten ontvangen mondelinge en schriftelijke informatie van een allergiediëtist over het volgen van een individueel afgestemd immuunondersteunende voeding gedurende 4 maanden (waarvan 1 maand inloop), waaronder advies dagmenu's, recepten en product informatie. Op baselline en na 4 maanden wordt de ernst van het eczeem gescoord door de dermatoloog of onderzoeker en de patiënt zelf. De cytokine productie in de huid wordt bepaald m.b.v. tapestripping, de kwaliteit van leven bij eczeem m.b.v. een ziekte-specifieke vragenlijst, de voedingsintake m.b.v.een drie-daags voedseldagboekje. Wekelijks worden jeuk en frekwentie van medicatie gebruik genoteerd. Na 1 maand scoort de patiënt de ernst van eczeem) om het placebo effect van het dieet te monitoren.
Inschatting van belasting en risico
Het volgen van een immuunondersteunende voeding (eventueel in combinatie
individuele voedseleliminaties vanwege individueel vastgestelde
voedselallergieën volgens standaard care) is een gezond dieet en brengt geen te
verwachten extra risico's met zich mee.
Het invullen van vragenlijsten en voedseldagboekjes, extra bezoeken aan de arts
(en dietist) kost extra tijd, naar schatting 11 uur in 4 maanden.
Ook het doen van boodschappen kost extna tijd, vooral tijdens de eerste maand.
Verder is het volgen van een dieet ongemakkelijk. De patiënt moet mogelijk
wennen aan verschillende nieuwe producten en kan niet alles eten
tijdens sociale gelegenheden. De diétiste echter zal zorgen voor voldoende
smakelijke en acceptabele alternatieven. De extra
kosten van dit dieet bedragen naar onze beste schatting 15%. Deze worden
vergoed.
Deze belasting voor de patiënt is gerechtvaardigd in het licht van de te
verwachten gunstige effecten op het eczeem.
Publiek
Oosterpark 9
Amsterdam 1091 AC
NL
Wetenschappelijk
Oosterpark 9
Amsterdam 1091 AC
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
- 18 jaar of ouder
- matig tot ernstig eczeem EASI score7.1-72.
- goede beheersing van de Nederlandse taal
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
- andere huidziekten
- zeer ernstig eczeem heeft,
- gebruik van immuno-suppressiva zoals biologicals,
- zwangerschap
- uitgebreide voedselallergieën (> 1 basis voedingsmiddel of voedselgroep
zoals zuivel, noten/pinda/zaden
- een koemelkvrij of glutenvrij dieet
- uitgebreide eliminaties door Pollen Food Synrome waardoor veriatie met vers
fruit en/of groente niet meer mogelijk is
.- Gebruik van antibiotica korter dan 6 weken voor het begin van de studie
- Gebruik van immuunsuppressiva of biologicals
Opzet
Deelname
In onderzoek gebruikte producten en hulpmiddelen
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL85507.100.23 |