Het vergelijken van de spiereiwitsynthese na inname van een 10-daags dieet met rundsvlees als een belangrijk dieet component in vergelijking met een 10-daags dieet met plantaardige eiwitten gematched voor calorie en eiwit hoeveelheid, in gezondeā¦
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Spieraandoeningen
Synoniemen aandoening
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Het verschil in spiereiwitsynthese snelheid in het "rust been", tussen het
plantaardig dieet en het omnivoor dieet, uitgedrukt als FSR (%/dag).
Secundaire uitkomstmaten
- Verschil in spiereiwitsynthese snelheid in het getrainde been, tussen het
plantaardig dieet en het omnivoor dieet
- Plasma gevast glucose
- Plasma gevast insuline
- Bloed lipiden profiel
- Bloeddruk
Achtergrond van het onderzoek
Voedingsinname stimuleert spiereiwitsynthese. De mate waarin spiereiwitsynthese
na voedingsinname wordt gestimuleerd vormt een belangrijke factor in de
regulatie van het behoud van spiermasse. Eerder uitgevoerd onderzoek suggereert
dat dierlijke eiwitbronnen de opbouw van spiereiwitten beter bevorderen dan
plantaardige eiwitten. Deze voorgaande onderzoeken zijn echteruitgevoerd met
eiwitsupplementen, welke niet per se dezelfde eigenschappen hebben dan de
volledige voedingsmiddelen waarvan ze zijn afgeleid. Deze discrepantie is te
wijten aan de aan- of afwezigheid van componenten die normaal gesproken
aanwezig zijn in voedingsmiddelen, deze componenten beinvloeden de vertering
van de eiwitten in de voeding. Een snelle en robuuste vertering van de eiwitten
is extra van belang voor ouderen, welke een verminderde spiereiwitsynthese
response laten zien na voedingsinname. Als gevolg is het op dit moment onbekend
hoe een dieet met plantaardige eiwitten de spiereiwitsynthese stimuleerd in
vergelijking met een dieet welke dierlijke eiwitten bevat van vlees.
Doel van het onderzoek
Het vergelijken van de spiereiwitsynthese na inname van een 10-daags dieet met
rundsvlees als een belangrijk dieet component in vergelijking met een 10-daags
dieet met plantaardige eiwitten gematched voor calorie en eiwit hoeveelheid, in
gezonde ouderen, met en zonder inspanning.
Onderzoeksopzet
Cross-over design, gerandomiseerd, onderzoekers en deelnemers zijn niet
geblindeerd, analisten zijn wel geblindeerd.
Onderzoeksproduct en/of interventie
Deelnemers zullen een 10-daags gecontroleerd omnivoor diet (waarbij ~60% van de totale eiwithoeveelheid afkomstig is van vleesproducten) consumeren, gevolgd door een 10-daags gecontroleerd plantaardig dieet of omgekeerd. Beide dieeten zullen gematched worden voor eiwit (1.1 g/kg/dag)en energie inname. Daarnaast zullen deelnemers tijdens elke dieetperiode 4 krachttraining sessies uitvoeren, en dagelijk zwaar water drinken en een speeksel monster afnemen.
Inschatting van belasting en risico
De belasting en risico's van het totale onderzoek zijn laag. De bloedafnames
zijn vergelijkbaar met een normale bloedafname, het enige risico is een kleine
lokaal hematoom. De spierbiopten worden genomen met lokale verdoving door een
ervaren arts.Tot enige dagen na het biopt kan men een stijf gevoel in het
bovenbeen hebben alsof het gestoten is tegen een tafelpunt. Het zwaar water is
in voorgaande studies op de huige manier gebruikt en is veilig en niet-toxisch
in de toepaste dosisssen. De voedingspatronen zullenworden samenesteld met
comercieel vergrijgbare producten uit lokale winkels Er is geen direct voordeel
voor de proefpersonen behalve dat ze bijdragen aan de wetenschappelijke kennis
over een plantaardig versus dierlijk dieet op de spiereiwitsynthese.
Publiek
Universiteitssingel 50
Maastricht 6229 ER
NL
Wetenschappelijk
Universiteitssingel 50
Maastricht 6229 ER
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
Man of vrouw
Leeftijd van 65 tot en met 85 jaar
BMI van 18.5 tot en met 30 kg/m2
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
- Het niet willen eten van vlees/dierlijke producten tijdens de
onderzoeksperiode.
- Voedingsallergien
- Het volgen van een gestructureerd (progressief) trainingsprogramma 3 maanden
voorafgaand aan hetonderzoek.
- Roken
- Gezondheidshistorie en/of medicijngebruik dat deelname aan of uitkomsten van
het onderzoek limiteert (bepaalddoor studie team en verantwoordelijk arts)
- Bloeddonatie in de 3 maanden voor de eerste testdag
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL87069.068.24 |