Het doel van dit onderzoek is om beter te begrijpen hoeveel patiënten na ontslag van de SEH langdurig opioïden blijven gebruiken en hoeveel patiënten tekenen van misbruik vertonen. Daarnaast willen we onderzoeken welke factoren bijdragen aan dit…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overdoseringen en onderdoseringen NEG
Synoniemen aandoening
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
- Overige
N.a.
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
<p>De belangrijkste uitkomst van het onderzoek is het percentage patiënten dat na 30 dagen en na drie maanden nog steeds opioïden gebruikt. Daarnaast kijken we naar het aantal patiënten dat tekenen van misbruik vertoont, zoals het gebruiken van opioïden op een andere manier dan voorgeschreven of het verkrijgen van extra medicatie via andere bronnen. Ook vergelijken we de door patiënten gerapporteerde medicatie met gegevens uit het Landelijk Schakelpunt (LSP), een systeem waarin apotheken medicatievoorschriften registreren.</p>
Achtergrond van het onderzoek
Pijnstillers op basis van opioïden, zoals oxycodon en morfine, worden regelmatig voorgeschreven aan patiënten die de Spoedeisende Hulp (SEH) bezoeken. Hoewel deze medicijnen effectief zijn bij pijnbestrijding, is er steeds meer zorg over het risico op langdurig gebruik en verslaving. In sommige landen, zoals de Verenigde Staten, heeft overmatig gebruik van opioïden geleid tot een grote gezondheidscrisis. In Nederland is het gebruik van opioïden de afgelopen jaren sterk gestegen, maar het is nog onduidelijk hoe groot het risico is op langdurig gebruik en misbruik na een recept bij ontslag van de SEH.
Doel van het onderzoek
Het doel van dit onderzoek is om beter te begrijpen hoeveel patiënten na ontslag van de SEH langdurig opioïden blijven gebruiken en hoeveel patiënten tekenen van misbruik vertonen. Daarnaast willen we onderzoeken welke factoren bijdragen aan dit langdurige gebruik, zoals patiëntkenmerken, de voorgeschreven dosering en ziekenhuisbeleid. Met deze kennis hopen we toekomstige richtlijnen te verbeteren en ongewenst langdurig gebruik van opioïden te verminderen.
Onderzoeksopzet
Dit onderzoek is een observatiestudie en wordt uitgevoerd in meerdere ziekenhuizen in Nederland. Patiënten die een nieuw recept voor een opioïde pijnstiller krijgen bij ontslag van de SEH, worden uitgenodigd om deel te nemen. Zij ontvangen op drie momenten een vragenlijst: binnen een week na ontslag, na 30 dagen en na drie maanden. Hierin worden vragen gesteld over hun pijn, medicatiegebruik en mogelijke bijwerkingen of problemen met opioïdengebruik.
Onderzoeksproduct en/of interventie
In dit onderzoek wordt geen nieuw geneesmiddel of behandeling getest. We volgen alleen hoe patiënten omgaan met de voorgeschreven opioïden en hoe hun gebruik zich ontwikkelt over tijd. Er vinden geen extra medische ingrepen plaats.
Inschatting van belasting en risico
De belasting voor deelnemers is beperkt. Zij hoeven alleen vragenlijsten in te vullen op drie momenten, wat ongeveer 15-20 minuten per keer kost. Deelname aan het onderzoek brengt geen extra medische risico’s met zich mee. Omdat het onderzoek zich richt op het volgen van patiënten na een standaard medische behandeling, worden er geen ingrepen uitgevoerd. De resultaten van dit onderzoek kunnen helpen om toekomstige patiënten beter voor te lichten over het gebruik van opioïden en mogelijke risico’s.
Wetenschappelijk
VN Bahadoer
Alinusdreef 2
Leiden 2333 ZA
Netherlands
071 526 91 11
v.n.bahadoer@lumc.nl
Publiek
VN Bahadoer
Alinusdreef 2
Leiden 2333 ZA
Netherlands
071 526 91 11
v.n.bahadoer@lumc.nl
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
- Leeftijd ≥ 18 jaar
- Ontslag naar huis vanaf de SEH met een nieuw opioïdrecept
- Opioïden zijn alle medicatie in ATC-klasse NO2A.
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
- Leeftijd <18 jaar
- Patiënten die worden opgenomen in het ziekenhuis vanaf de SEH
- Huidig gebruik van opioïden
- Wijzigingen in bestaande opioïddoseringen
- Onvoldoende beheersing van de Nederlandse of Engelse taal
- Patiënten die geen emailadres hebben
Opzet
Deelname
In onderzoek gebruikte producten en hulpmiddelen
Voornemen beschikbaar stellen Individuele Patiënten Data (IPD)
Toelichting
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
Onderzoeksportaal | NL-009239 |