Het hoofddoel van deze studie is om het effect van vier verschillende gradaties van boogondersteuning op boogcompressie en loopefficiëntie te onderzoeken. Bovendien onderzoekt deze studie als secundair doel ook het effect van de buiglocatie op de…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Pees-, ligament- en kraakbeenaandoeningen
Synoniemen aandoening
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
- Overige
N.a.
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
<p>Loopeconomie en naviculaire daling</p>
Achtergrond van het onderzoek
Het effect van boogondersteuning in hardloopschoenen op boogcompressie en loopefficiëntie is niet duidelijk. Ook het effect van de buiglocatie is nog onduidelijk
Doel van het onderzoek
Het hoofddoel van deze studie is om het effect van vier verschillende gradaties van boogondersteuning op boogcompressie en loopefficiëntie te onderzoeken. Bovendien onderzoekt deze studie als secundair doel ook het effect van de buiglocatie op de loopeconomie. Tot slot onderzoeken we of het effect van een hogere boogondersteuning beïnvloed wordt door de statische vorm en stijfheid van de voet. Door deze onderzoeksvragen te beantwoorden, wil deze studie bijdragen aan een beter begrip van hoe schoenontwerp de biomechanica van hardlopen beïnvloedt. Dit kan mogelijk leiden tot toekomstige innovaties in schoentechnologie en gepersonaliseerde schoenoplossingen.
Onderzoeksopzet
De deelnemers hebben elk twee sessies. Vóór elke sessie krijgen ze instructies om gedurende 36 uur geen alcohol te schenken, gedurende 24 uur geen alcohol te drinken, gedurende 6 uur geen koffie te drinken en gedurende 1 uur geen zware maaltijd te nuttigen. Tijdens de eerste sessie worden antropometrische metingen uitgevoerd volgens gestandaardiseerde procedures en worden de statische houding en houdingstabiliteit gemeten. Na de opwarming worden de eerste ventilatietesten uitgevoerd met behulp van een incrementele lustest in combinatie met ademhalingsgasanalyse zoals hierboven beschreven (15). Minimaal vier dagen vanaf de tweede zittingslocatie. Bij aankomst in het laboratorium krijgen de deelnemers retroreflecterende markers en een masker om te voorkomen dat de luchtwegen ontsnappen. Nadat de proefpersonen waren gekalibreerd en ze waren opgewarmd, voerden ze herhaaldelijk twee runs uit in elk van de vier verschillende schoenmodellen, waarbij ze een gerandomiseerd, evenwichtig ontwerp hanteerden, met korte pauzes (~2 minuten) om van schoenen te wisselen. Tijdens de run worden gegevens verzameld over de grondreactiekrachten, de kinematica van het hele lichaam en de gasuitwisseling. Alle runs hadden een minimale duur van 4 minuten om een steady-state-periode te bereiken (meestal bereikt na 3 minuten).
Onderzoeksproduct en/of interventie
Hardloopschoenen die verschillen in boogondersteuning of buiglocatie
Inschatting van belasting en risico
Wij schatten het risico op schade in alle categorieën als zeer laag in, omdat de testomstandigheden nauw aansluiten bij de reguliere trainingsroutines van de atleten. In de tweede sessie rennen de deelnemers bijvoorbeeld in totaal 48 minuten op 95% van de VT1, met pauzes tussendoor. Voor getrainde atleten is dit goed te doen, omdat de snelheid individueel is (d.w.z. 95% van de VT1). Voorafgaand aan alle procedures worden duidelijke veiligheidsinstructies gegeven en de metingen worden uitgevoerd door ervaren personeel. Ten slotte is de hoeveelheid tijd en energie die deelnemers moeten investeren om deel te nemen minimaal. In totaal duren de voorbereidingen van de deelnemers, de metingen en het verwijderen van markers maximaal 4,5 uur voor beide sessies samen.
Wetenschappelijk
BPM Van Hooren
Universiteitssingel 50
Maastricht 6229ER
Netherlands
0651643957
b.vanhooren@maastrichtuniversity.nl
Publiek
BPM Van Hooren
Universiteitssingel 50
Maastricht 6229ER
Netherlands
0651643957
b.vanhooren@maastrichtuniversity.nl
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
Je bent tussen de 18 en 35 jaar oud
• U bent gezond (d.w.z. u heeft geen koorts, een chronische ziekte of andere onderliggende ziekten op het moment van deelname)
• Je hebt een Body Mass Index van <25
• Je bent een getrainde atleet die de volgende limieten loopt;
marathon: mannen <3:10, vrouwen <3:30,
halve marathon: mannen <1:30, vrouwen <1:40
10 kilometer: mannen <40, vrouwen <45
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
• U bent vrij van matige (gedurende de afgelopen 3 maanden) of lichte (gedurende de afgelopen 1 maand) musculoskeletale verwondingen
Opzet
Deelname
In onderzoek gebruikte producten en hulpmiddelen
Voornemen beschikbaar stellen Individuele Patiënten Data (IPD)
Toelichting
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
Onderzoeksportaal | NL-009399 |