Het primaire doel van de studie is te evalueren van de toegevoegde waarde van de PSMA PET/CT en daarbij PSMA-geleide bioptenvan PSMA-avide laesies in het detecteren van ISUP GG ≥2 prostaatkanker bij patiënten met PIRADS 1-3 en een PSA densiteit van…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Nier- en urinewegneoplasmata maligne en niet-gespecificeerd
Synoniemen aandoening
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
- Interventie met radioactieve straling
N.a.
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
<p>detectie van ISUP GG ≥2 prostaatkanker door middel van PSMA-geleide biopten bij patiënten met een negatieve of twijfelachtige MRI en een PSA densiteit van ≥ 0.20 ng/ml/cm3</p>
Achtergrond van het onderzoek
In de actuele bioptstrategie op basis van MRI beelden van de prostaat missen we grofweg 10% van de significante prostaatkankers (sPCa). Mogelijk kan de inzet van een aanvullende PSMA PET/CT in een selecte groep deze gemiste sPCa alsnog vinden. Data uit de PASPoRT-studie, verricht in ons ziekenhuis, ondersteunt de hypothese dat de PSMA PET/CT van aanvullende waarde kan zijn.Deze studie was gericht op patiënten met laag-risico PCa. Na een aanvullende PSMA en gerichte biopten op suspecte PSMA laesies bleek er bij 9% spraken van upstaging. In een subgroep met een PSA-dichtheid (PSA gedeeld door prostaatvolume) ≥ 0,15 was er upstaging in maar liefst 35%. In de huidige studie stellen we de detectie van sPCa vast middels een aanvullende PSMA scan bij mannen met een negatieve MRI scan en een hoog verdenking op sPCa vanwege een hoge PSA-dichtheid.
Doel van het onderzoek
Het primaire doel van de studie is te evalueren van de toegevoegde waarde van de PSMA PET/CT en daarbij PSMA-geleide bioptenvan PSMA-avide laesies in het detecteren van ISUP GG ≥2 prostaatkanker bij patiënten met PIRADS 1-3 en een PSA densiteit van≥ 0.20 ng/ml/cm3.
Daarnaast evalueren we ook het aantal ISUP GG ≥2 gedetecteerd door systematisch biopten waarbij PSMA-geleide biopten dit niet aantoont of er geen PSMA-avide laesie is. Dit om
Onderzoeksopzet
Prospectieve observationele cohort studie
Onderzoeksproduct en/of interventie
Patiënten met een hoge verdenking op prostaatkanker gebaseerd op verhoogd PSA en/of afwijkend rectaal toucher met een PSA-dichtheid van ≥ 0.20 ng/ml/cm3 en een negatieve of twijfelachtige MRI krijgen een extra PSMA PET/CT.
Inschatting van belasting en risico
Deelname aan de studie kan leiden tot eerder detecteren van klinisch significant prostaatkanker en daarmee eerder starten vanpassende therapie. In vergelijking met de huidige standaard, ondergaat de deelnemer een extra PSMA PET/CT scan en indien ereen afwijking zichtbaar is op PSMA zullen hiervan gerichte biopten genomen woren. Deze biopten zijn extra naast de systematische biopten, want de deelnemer functioneert als zijn eigen controle. De PSMA PET/CT vereist een extra bezoek met toedienen van contrast middels een intraveneuze toegang. Daarnaast is er ook een beperkte radiatiebelasting (4.8-6 mSv). De extra gerichte biopten kunnen het risico op complicaties iets verhogen: hematospermie, hematurie, infectie, koorts en pijn. De kans op infectie is nihil gezien de biopten transperineaal worden genomen.
Wetenschappelijk
V Sweere
Koekoekslaan 1
Nieuwegein 3435 CM
Netherlands
0612138028
v.sweere@antoniusziekenhuis.nl
Publiek
V Sweere
Koekoekslaan 1
Nieuwegein 3435 CM
Netherlands
0612138028
v.sweere@antoniusziekenhuis.nl
Deelnemende studiecentra in Nederland
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
- Mannen ouder dan 18 jaar
- PSA 3-20 ng/ml
- Negatieve of twijfelachtige MRI (PIRADS 1-3)
- PSAD ≥0.20 ng/ml/cm3, wat bevestigd dient te zijn middels ten minste twee PSA metingen (bijvoorbeeld één vande huisarts en één van de uroloog)
- Mentaal competent en heeft begrip van de voordelen en potentiële risico's van de studie.
- Geschreven en getekend informed consent
- Bereid om studieprotocol te volgen (systematisch biopten plus gerichte biopten indien er een afwijking zichtbaaris op PSMA PET/CT)
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
- PSA > 20 ng/ml
- Mannen die eerder prostaatbiopten ondergaan hebben
- Mannen met een eerdere prostaatkanker diagnose
- Gebruik van (anti)hormonale therapie
- het niet voldoen aan inclusiecriteria
- Onvermogen om MRI te ondergaan (i.e., claustrofobie, metalen implantaten)
- Onvermogen om PSMA PET/CT te ondergaan (i.e., allergische reactie op 68Ga-PSMA of andere contrastvloeistoffen, claustrofobie)
Opzet
Deelname
In onderzoek gebruikte producten en hulpmiddelen
Voornemen beschikbaar stellen Individuele Patiënten Data (IPD)
Toelichting
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
Onderzoeksportaal | NL-009325 |