In deze studie analyseren we de trends in nieuwe diagnoses voor acute en chronische HBV en HCV in de GGD-regio Amsterdam. Daarnaast maken we een overzicht van de recente migratiepatronen en het test-aanbod in de GGD-regio Amsterdam, ter mogelijke…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Virale infectieziekten
Synoniemen aandoening
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
- Overige
N.a.
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
<p>Positieve test voor Hepatitis B of Hepatitis C</p>
Achtergrond van het onderzoek
Nederland is een laag-endemisch land voor het hepatitis B-virus (HBV) en het hepatitis C-virus (HCV), met landelijke schattingen van 0.4% voor chronische HBV en 0.2% voor chronische HCV. Er zijn groepen waarbij HBV en HCV vaker voorkomt door de mate van risicogedrag en/of risicofactoren, waaronder seksueel gedrag of doordat zij afkomstig zijn uit een hoog-endemisch land voor HBV of HCV. De World Health Organisation heeft zich tot doel gesteld om tot 2030 het aantal nieuwe HBV- en HCV-infecties met 90 procent en de sterfte aan deze ziekten met 65 procent te verminderen. Er is progressie, ook in Nederland, maar er blijven naar verwachting nog teveel mensen ongediagnosticeerd. Bovendien staat de voortgang van acties ter preventie van HBV en HCV onder druk door dynamische populaties en afnemend politiek draagvlak. De GGD’en hebben beperkte middelen voor acties ter preventie van HBV en HCV, en het is onhelder welke migrantengroepen moeten worden bereikt voor screening en HBV-vaccinatie. Dus om toekomstige acties selectiever en efficiënter te maken, is het noodzakelijk om meer inzicht te krijgen in welke migrantengroepen (en met welke demografische kenmerken) een verhoogd risico hebben op HBV en HCV, en of de trends van de meldingen (die de GGD Amsterdam ontvangt in het kader van de meldingsplicht) correlaties laten zien met migratiepatronen. Deze inzichten helpen de teams infectieziektenbestrijding in het gerichter uitzetten van preventieve acties bij migrantengroepen.
Doel van het onderzoek
In deze studie analyseren we de trends in nieuwe diagnoses voor acute en chronische HBV en HCV in de GGD-regio Amsterdam. Daarnaast maken we een overzicht van de recente migratiepatronen en het test-aanbod in de GGD-regio Amsterdam, ter mogelijke ondersteuning van de interpretatie van de trends en voor handelingsperspectief m.b.t. toekomstige interventies.
Onderzoeksopzet
Het betreft een retrospectief kwantitatief onderzoek met een analyse van bestaande data, met gebruik van:
1. Surveillance-data uit het registratiesysteem van de GGD Amsterdam (GLIMS) over de HBV- en HCV meldingen en gegevens uit het bron-en contact onderzoek (BCO)
2. Data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over inwonersaantallen
3. Data uit Aphrodite (surveillance-systeem Centrum Seksuele Gezondheid) over het aantal testaanvragen, en andere overzichten over het aanvullende test-aanbod (‘outreach’ en overige initiatieven) in de regio Amsterdam
Onderzoeksproduct en/of interventie
n.v.t.
Inschatting van belasting en risico
n.v.t.
Wetenschappelijk
E Generaal
Nieuwe Achtergracht 100
Amsterdam 1018 WT
Netherlands
020 555 5043
egeneraal@ggd.amsterdam.nl
Publiek
E Generaal
Nieuwe Achtergracht 100
Amsterdam 1018 WT
Netherlands
020 555 5043
egeneraal@ggd.amsterdam.nl
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
Melding van een positieve test op Hepatitis B of Hepatitis C aan de GGD Amsterdam
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
n.v.t.
Opzet
Deelname
In onderzoek gebruikte producten en hulpmiddelen
Voornemen beschikbaar stellen Individuele Patiënten Data (IPD)
Toelichting
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
Onderzoeksportaal | NL-009808 |