Primaire doelstelling 1: Inzicht krijgen in hoe personen met terugkerende schurftklachten de impact van schurft op hun dagelijks leven ervaren na een bezoek aan de schurftkliniek. Primaire doelstelling 2: Inzicht krijgen…
ID
Bron
Verkorte titel
Synoniemen aandoening
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
- Overige
N.a.
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
<p>Verandering in PROMIS T-scores tussen week 12 en week 0 op verschillende domeinen van Promis-29 V2.1</p>
Achtergrond van het onderzoek
In Nederland is het aantal scabiësdiagnoses de afgelopen tien jaar sterk toegenomen, met name bij jongvolwassenen. Ter uitbreiding en ondersteuning van de zorg voor deze groep, heeft de afdeling Infectieziektebestrijding van de GGD Amsterdam in oktober 2022 een scabiësspreekuur voor jongeren opgericht. Dit spreekuur is bedoeld voor jongeren tussen 18 en 30 jaar uit de regio Amsterdam, die langdurig last hebben van scabiës. Tijdens dit spreekuur worden personen onderzocht door een verpleegkundige, waarbij gebruik wordt gemaakt van dermatoscopie, microscopie en/of PCR om scabiës te diagnosticeren.
De voordelen van dit spreekuur ten opzichte van een consultatie bij een huisarts liggen in de nadruk op diagnostiek (mogelijk in overleg met een bij de GGD aangesloten dermatoloog), uitgebreide contactopsporing, advisering over groepsbehandeling, begeleiding bij het maken van een behandelplan en het opsporen van eventuele eerdere missers in behandeling.
Met signalen die worden opgemerkt door verpleegkundigen die de scabiësconsulten houden over emotionele last van scabiës, de vragen over behandeling, stigma en mentale druk die binnenkomen via de scabiëstelefoonlijn van de GGD Amsterdam en de voortdurende toestroom van jongeren naar dit spreekuur, zien wij een noodzaak om een explorerend onderzoek op te starten. Hiermee wordt getracht meer inzicht te krijgen in verschillende aspecten van scabiës en de behandeling ervan bij jongeren in een omgeving met veel middelen (high-resource setting); te meer omdat het merendeel van het huidige onderzoek naar de behandeling van scabiës zich concentreert op interventies in landen met gelimiteerde middelen (limited- or low resource settings).
Doel van het onderzoek
Primaire doelstelling 1:
Inzicht krijgen in hoe personen met terugkerende schurftklachten de impact van schurft op hun dagelijks leven ervaren na een bezoek aan de schurftkliniek.
Primaire doelstelling 2:
Inzicht krijgen in hoe personen met terugkerende schurftklachten hun klachten ervaren na een bezoek aan de schurftkliniek.
Secundaire doelstellingen:
1. Evalueren hoe personen die de schurftkliniek bezoeken de zorg van de schurftkliniek ervaren.
2. Evalueren hoe personen die de schurftkliniek bezoeken zich houden aan het behandeladvies van de verpleegkundigen.
3. Evalueren hoe contacten de zorg van de schurftkliniek hebben ervaren.
4. Evalueren hoe contacten van personen die de schurftkliniek hebben bezocht zich houden aan het behandeladvies van de verpleegkundigen.
Onderzoeksopzet
• Prospectief onderzoek onder personen met terugkerende scabiëssymptomen die voor het eerst het scabiësspreekuur van de GGD Amsterdam bezochten tussen juni 2024 en maart 2025. Personen ontvingen de PROMIS-29 Profile v2.1 en PROMIS Social Isolation 8a vragenlijsten, aangevuld met vragen over scabiëssymptomen, direct na hun bezoek (t0) en vier (t1), acht (t2) en twaalf (t3) weken na het bezoek. Demografische kenmerken en evaluatie van de zorg op het spreekuur werden direct na het eerste bezoek (t0) gevraagd. Therapietrouw werd vier weken na (t1) het eerste bezoek beoordeeld.
• Contactpersonen ontvingen direct na (t0) en zes weken na (t1) hun eerste contact met de scabiëspolikliniek vragenlijsten over scabiëssymptomen. Demografische kenmerken en evaluaties van de zorgverlening door de verpleegkundigen van het spreekuur werden direct na het eerste bezoek (t0) gevraagd. De therapietrouw werd zes weken na (t1) het eerste contact met de kliniek beoordeeld.
Onderzoeksproduct en/of interventie
Patiënten: 4 online vragenlijsten, die op week 0, week 4, week 8 en week 12 worden toegestuurd.
Contacten: 2 online vragenlijsten, die op week 0 en week 6 worden toegestuurd.
Vragenlijsten zijn gevalideerde PROMIS vragenlijsten aangevuld met door team onderzoek van GGD goedgekeurde vragen over klachtenbeloop en vragen ter evaluatie van de geboden zorg door GGD.
Inschatting van belasting en risico
De belasting en risico's van deelname blijven zeer beperkt voor deelnemers, terwijl het potentieel voor positieve maatschappelijke impact groot is.
Het onderzoek is zorgvuldig ontworpen om de belasting voor de deelnemers zo veel mogelijk te minimaliseren. Voor patiënten bestaan vier meetmomenten waarop eenvoudig via een uitnodigingslink een online vragenlijst kan worden ingevuld. De vragenlijsten zijn vooraf getest op personen die het spreekuur bezochten vóór de inclusieperiode en in samenspraak met senior onderzoekers opgesteld. In samenspraak met een privacyofficer is een DPIA opgesteld om de inbreuk op privacy van deelnemers tot het minimaal nodige te beperken.
Wetenschappelijk
I Valks
Nieuwe Achtergracht 100
Amsterdam 1018WT
Netherlands
0205555337
ivalks@ggd.amsterdam.nl
Publiek
I Valks
Nieuwe Achtergracht 100
Amsterdam 1018WT
Netherlands
0205555337
ivalks@ggd.amsterdam.nl
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
Nederlandstalige poliklinische patiënten van 18 tot en met 30 jaar bij wie op het scabiësspreekuur de diagnose klassieke scabiës is gesteld middels klinische diagnostiek en/of dermatoscopie, microscopie en/of PCR, en die na hun bezoek aan het spreekuur starten met een behandeling met topische permethrine en/of orale ivermectine. Om in aanmerking te komen voor een afspraak op het scabiësspreekuur dienen patiënten minimaal één eerder consult met een zorgverlener voor scabiës te hebben gehad en minimaal één (voorgeschreven) behandeling voor scabiës te hebben ondergaan. Patiënten bij wie tijdens hun consult geen scabiës werd gevonden, werden uitgesloten van deelname aan het onderzoek. Contacten die in aanmerking komen voor preventieve behandeling zoals beschreven in de scabiësrichtlijn van de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding (LCI), en die na de diagnose van hun contactpersonen starten met een preventieve behandeling, werden ook in het onderzoek opgenomen, mits zij zijn beoordeeld en geïnformeerd door het bron- en contactonderzoeksteam van de GGD Amsterdam.
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
Patiënten bij wie tijdens hun consult op het scabiësspreekuur geen scabiës werd vastgesteld, werden uitgesloten van deelname aan het onderzoek.
Patiënten waarbij scabiës werd gevonden maar die het spreekuur al eerder bezochten buiten de inclusieperiode van de studie.
Contacten die in aanmerking kwamen voor preventieve behandeling, maar om verschillende redenen niet door de GGD Amsterdam werden beoordeeld, werden uitgesloten van deelname aan het onderzoek.
Opzet
Deelname
In onderzoek gebruikte producten en hulpmiddelen
Voornemen beschikbaar stellen Individuele Patiënten Data (IPD)
Toelichting
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
Onderzoeksportaal | NL-009933 |