Deze studie heeft tot doel te onderzoeken hoe senior arts-assistenten uit verschillende specialismen in Nederland het juridische kader voor het melden van mogelijke kindermishandeling begrijpen en toepassen. Bovendien willen we inzicht krijgen in de…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
- Overige
N.a.
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
<p>Als primaire eindpunten zullen associaties van de DDS en EPS (het beoordelen van een geval als redelijke verdenking) met mogelijke voorspellers (geslacht, leeftijd, training over kindermishandeling, caseload, bekendheid met de meldcode, specialisme) worden geanalyseerd.</p>
Achtergrond van het onderzoek
Kindermishandeling blijft onopgemerkt, zelfs door zorgprofessionals. Om de herkenning van kindermishandeling te verbeteren en ervoor te zorgen dat zorgprofessionals de juiste acties ondernemen bij mogelijke kindermishandeling, is er een stapsgewijze richtlijn genaamd de 'Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling'. In Nederland zijn professionals verplicht deze meldcode te gebruiken, maar het is niet wettelijk verplicht om vermoedelijke gevallen van kindermishandeling te melden. Eerdere studies hebben veel barrières voor het melden van mogelijke kindermishandeling bevestigd. Een recente studie toonde aan dat medische professionals moeite hebben om de drempel voor melding consistent te interpreteren en dat niet het juridische kader, maar andere factoren cruciaal zijn in de besluitvorming wanneer kindermishandeling wordt vermoed. Daarom is het belangrijk om inzicht te krijgen in de kennis en drempels voor het melden van kindermishandeling door zorgprofessionals.
Doel van het onderzoek
Deze studie heeft tot doel te onderzoeken hoe senior arts-assistenten uit verschillende specialismen in Nederland het juridische kader voor het melden van mogelijke kindermishandeling begrijpen en toepassen. Bovendien willen we inzicht krijgen in de drempel om een mogelijk geval van kindermishandeling te melden bij het Centrum voor Veilig Thuis en eventuele barrières of facilitators die belangrijk zijn in dit proces.
Onderzoeksopzet
Prospectieve vragenlijststudie.
Onderzoeksproduct en/of interventie
N.v.t.
Inschatting van belasting en risico
Het invullen van de enquête zal ongeveer 10-15 minuten duren. Behalve de tijdsinspanning zal er geen extra belasting of risico's zijn voor de deelnemers aan de studie. De enquête zal anoniem zijn, alleen wanneer deelnemers ervoor kiezen om deel te nemen aan de loterij, kunnen ze hun e-mailadres achterlaten (dit zal alleen voor dit doel worden gebruikt en niet in de dataset worden opgeslagen).
Wetenschappelijk
P.J. Puiman
Dr. Molewaterplein 40
Rotterdam 3015 GD
Netherlands
010-7040704
f.hoedeman@erasmusmc.nl
Publiek
P.J. Puiman
Dr. Molewaterplein 40
Rotterdam 3015 GD
Netherlands
010-7040704
f.hoedeman@erasmusmc.nl
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
De proefpersonen zijn senior arts-assistenten uit verschillende specialismen (kindergeneeskunde, chirurgie, neurologie, spoedeisende geneeskunde, orthopedie en dermatologie).
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
Junior arts-assistenten worden uitgesloten van deelname en analyse. Lege antwoorden op de enquête worden uitgesloten van de analyse.
Opzet
Deelname
In onderzoek gebruikte producten en hulpmiddelen
Voornemen beschikbaar stellen Individuele Patiënten Data (IPD)
Toelichting
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
Onderzoeksportaal | NL-009854 |