In een eerdere studie werd onderzocht hoe valide de FitMáx© de conditie meet in vergelijking met de gouden standaard, een inspanningstest met ademgasanalyse. Doel van het huidige onderzoek als vervolg daarop is het internationaal beter toepasbaar…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
- Overige
N.a.
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
<p>Via de FitMáx©, VSAQ en DASI wordt de fysieke fitheid in kaart gebracht en vergeleken met de goud standaard, een maximale inspanningstest met ademgasanalyse</p>
Achtergrond van het onderzoek
Fysieke conditie is een belangrijke factor voor de gezondheid en kwaliteit van leven. Voor patiënten kan de fysieke conditie het risico op complicaties van operaties of andere zware behandelingen mede bepalen. Om fysieke fitheid, uitgedrukt in de maximale zuurstofopname (VO2max), op een simpele en kosteneffectieve manier in te schatten is op de afdeling sportgeneeskunde in het Máxima MC de FitMáx© ontwikkeld. De FitMáx© is een vragenlijst bestaande uit drie vragen over de maximale wandel-, fiets- en traploop capaciteit van patiënten. De vragenlijst is gevalideerd ten opzichte van de gouden standaard (een inspanningstest met ademgasanalyse). De omgerekende score van de FitMáx© bereikt een correlatie van r=0.95 (0.93-0.96) met de gemeten VO2max tijdens de inspanningstest bij patiënten en gezonde proefpersonen.
Een onderdeel van de FitMáx© om te komen tot een adequate inschatting is de vraag over de maximale fiets capaciteit. Internationaal gezien is dit mogelijk een zwak punt van de vragenlijst, omdat niet in alle landen zoveel gefietst wordt als in Nederland. Ondanks dat de FitMáx© zonder maximale fiets capaciteit nog steeds een correlatie bereikt van r=0.92 (0.90-0.94) met de gemeten VO2max tijdens een inspanningstest, willen we een nieuwe vraag als onderdeel van de FitMáx© ontwikkelen en valideren om de vragenlijst beter internationaal toepasbaar te maken. Hiervoor willen we een vraag toevoegen over dagelijks functioneren. Deze vraag zou kunnen worden gebruikt als aanvulling op de FitMáx© vragenlijst of de vraag over de fietscapaciteit vervangen.
In de originele validatiestudie van de FitMáx© hebben we bij dezelfde patiënten ook de Duke Activity Status Index (DASI) en de Veterans Specific Activity Questionnaire (VSAQ) afgenomen ter vergelijking.
Doel van het onderzoek
In een eerdere studie werd onderzocht hoe valide de FitMáx© de conditie meet in vergelijking met de gouden standaard, een inspanningstest met ademgasanalyse. Doel van het huidige onderzoek als vervolg daarop is het internationaal beter toepasbaar maken van de FitMáx© door een aangepaste versie van de FitMáx© te valideren ten opzichte van de goud standaard.
Tevens willen we de resultaten van de FitMáx© vergelijken met vragenlijsten uit de literatuur om te onderzoeken of de FitMáx© een betere inschatting kan maken van de VO2max van patiënten en gezonde proefpersonen. Ter vergelijking worden ook VSAQ en DASI uitgevraagd en meegenomen in de analyses
Onderzoeksopzet
De studiepersonen zullen worden gerekruteerd in het Máxima MC op de afdeling Hart-Long-Sport. Personen die ingepland staan voor een inspanningstest met ademgasanalyse worden benaderd om deel te nemen aan het onderzoek en de vragenlijsten in te vullen. Tevens wordt toestemming gevraagd voor inzage in de resultaten van de inspanningstest om een vergelijking mogelijk te maken. Proefpersonen uit de validatiestudie kwamen voornamelijk van de volgende specialismen: Sportgeneeskunde, (m.n. (sport)keuringen en dus gezond), Cardiologie, Longgeneeskunde en Oncologie (patiënten die bij de sportarts zijn geweest en een CPET hebben ondergaan).
Onderzoeksproduct en/of interventie
- Gemodificeerde FitMáx©
- VSAQ
- DASI
Inschatting van belasting en risico
Verwaarloosbaar (vragenlijst)
Wetenschappelijk
Publiek
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
- Patiënten of cliënten ouder dan 18 jaar
- Behandeld in het Máxima MC en ondergaan een inspanningstest
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
- Niet-maximale inspanningstest
- Onvolledige vragenlijst(en)
Opzet
Deelname
In onderzoek gebruikte producten en hulpmiddelen
Voornemen beschikbaar stellen Individuele Patiënten Data (IPD)
Toelichting
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
Onderzoeksportaal | NL-010004 |