31 resultaten
In dit onderzoek testen wij welke van de twee voedingsstrategieen voor volwassenen met chemotherapie geinduceerde mucositis optimaal is met het oog op het handhaven van een optimaal lichaamsgewicht, voedingsstatus, darmmucosa barriere en…
Deze studie zal zich richten op de volgende vraagstellingen:1) Wat is de incidentie van T2DM in FGH patiënten, normolipidemische familieleden en hun aangetrouwde partners? Met als subvraag: welke baseline factoren zijn voorspellend voor de…
het onderzoeken van het autonome zenuwstelsel en gezichtsuitrdukkingen in respons op sensorisch specifieke verzadiging
Het doel van het ondezoek is om na 8 weken behandeling met LCZ696 in vergelijking tot amlodipine de effecten te bestuderen op de insuline gevoeligheid via een Hyperinsuline Euglycemische Glucose Clamp (HEGC) in obese personen met hoge bloeddruk.…
1. Leidt algehele anesthesie in gezonde patiënten tot een verstoring van de coronaire bloedstroom ten gevolge van een verandering in de autonome sympathische regulatie?2. Leidt acute remming van de autonome sympathische innervatie door middel van…
Onderzoeken of de snelheid van maagontlediging verschilt tussen een laag visceus melkproduct en een hoog visceus melkproduct die calorisch identiek zijn.
In deze studie willen we de effecten van exenatide op met name het metabolisme en het functioneren van het hart bij patiënten met diabetes type 2 en hartfalen, verhelderen. De hypothese van deze studie is dat exenatide door een directe beïnvloeding…
Wij stellen voor om een gerandomiseerde, gecontroleerde, single-blind pilot onderzoek van 2 weken uit te voeren, om de specifieke gezondheidseffecten van een paleolitisch dieet te vergelijken met een isocalorisch dieet (gebaseerd op de *Richtlijnen…
Om het adaptief vermogen van de relevante metabolische processen in mensen te bestuderen na een vetrijk challenge en orale glucose challenge. Het onderzoek heeft als doel een testmethode in handen te krijgen die van toepassing kan zijn voor klinisch…
Bepalen of middels ex vivo LPS stimulatie in volbloed, een verschil gevonden kan worden in ontstekingsmarkers tussen gezonde mannen en mannen met prediabetes.
Primair: Het meten van het effect van hoge diëtaire eiwitinname op totale lichaamseiwitsynthese en -afbraaksnelheid en netto totale lichaamseiwitbalans.Secundair: Het meten van het effect van hoge diëtaire eiwitinname op de stressrespons bij…
Om te bepalen wat de verschillen zijn in voedselcue reactiviteit tussen individuen met overgewicht en slanke individuen. Hierbij kijken hoe parameters die slaan op gedrag (voedselkeuze, voedselinname, stemming) en op fysiologie (hartslag,…
Het doel van dit onderzoek is de hypothese te testen dat er een verband bestaat tussen obesitas en de samenstelling microbiota in de darm
Om de vraag te kunnen beantwoorden of structurele veranderingen in de hersenen en veranderingen in cognitief functioneren bij mensen met type 1 diabetes gerelateerd zijn aan de aanwezigheid van microvasculaire schade, zullen we de hierboven…
Vaststellen of donormelk, gedurende de 1e tien levensdagen van VLBW kinderen, gunstige effecten heeft vergeleken met kunstvoeding voor prematuren. Zowel donormelk als kunstvoeding zullen gegeven worden als aanvullig op (eventuele) eigen moedermelk.…
We onderzoeken of opname van insuline in skeletspier interstitium verminderd is patienten met suikerziekte zowel in de nuchtere als postprandiale toestand.
Deze study zal de effecten van verschillende zuivelproducten onderzoeken, welke vaak genuttigd worden in Nederland en nog niet analyseerd zijn, op de glycemische index en insuline index bij mensen. Dit zal onderzocht worden door post-prandiaal…
Het doel is van deze studie is om de postprandiale glycemische respons op verschillende voedingsproducten te meten.
Het primaire doel is om de haalbaarheid van EGP-kwantificering bij volwassen GSDIa-patiënten te testen met behulp van stabiele isotopen na een enkele orale dosis D- [6,6-2H2] glucose.Secundaire doelstellingen zijn het vergelijken van EGP met een…
Dit protocol rich zicht op studies met als doel:1- Een beter begrip van sensorische waarneming en eetgedrag,2- Validatie van nieuw ontwikkelde sensoriek- en gedragsmethoden3 - Het bepalen van het effect van vet-, suiker- en/of zoutreductie op de…